Blog

Практичні питання застосування національної електронної транзитної системи та NCTS
Автор Ольга Матейко
Перегляди 614
Дата публікації 2022-11-24

Практичні питання застосування національної електронної транзитної системи та NCTS

Нагадуємо, 31 серпня 2022 року Україна завершила усі формальні процедури і приєдналася до Конвенції про процедуру спільного транзиту, що дозволило розпочати міжнародне застосування митного безвізу та NCTS з 1 жовтня 2022 року.

Мережа координаційних центрів підтримки бізнесу “Разом до відновлення” зібрала для вас відповіді на основні питання щодо застосування національної електронної транзитної системи та NCTS.

Що таке NCTS?

Нова комп'ютеризована транзитна система (New Computerized Transit System) – це система, в основі якої лежить Конвенція про процедуру спільного транзиту. NCTS доступна лише для країн-учасниць Конвенції. NCTS пов’язує митні служби в країнах-учасницях Конвенції, дозволяючи обмін митними даними для контролю за транзитними переміщеннями.

Підприємства (суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності) подають до системи митні декларації в електронному вигляді для віднесення товарів під процедуру спільного транзиту.

Чому Україна запровадила Нову транзитну систему (NCTS)?

Україна реформує митну систему відповідно до норм ЄС. Спільний транзит – одне з ключових питань економічної інтеграції між Україною та ЄС. Приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту (Convention on a common transit procedure – CCTP) – зобов’язання України за економічною частиною Угоди про асоціацію з ЄС. 

Що дає участь у Конвенції про процедуру спільного транзиту?

Конвенція про процедуру спільного транзиту – основа для транзитного переміщення товарів між країнами-учасницями Конвенції. Положення Конвенції допомагають значно спростити такі переміщення. Перевезення товарів здійснюється в рамках однієї транзитної процедури, від митниці відправлення в одній країні до митниці призначення в іншій країні за однією транзитною декларацією, під забезпеченням однією фінансовою гарантією (така гарантія діє на території усіх країн-учасниць Конвенції).

Чим відрізняються правила транзиту в Україні та в ЄС після приєднання України до Конвенції?

З 1 жовтня 2022 року у зв’язку із приєднанням України до Конвенції про процедуру спільного транзиту встановлені єдині правила регулювання транзитних операцій (транзиту) в Україні та ЄС, що визначені Конвенцією.

Як відбуватиметься перехід від існуючої системи контролю транзиту до NCTS?

Перехід на умови, передбачені процедурою спільного транзиту, відбуватиметься поступово.

Наразі у компаній є можливість використовувати діючу національну систему контролю доставки товарів. Однак за деякий час, оскільки нова система надає більше переваг, а умови для роботи в обох системах будуть вирівняні, бізнес повністю мігрує до нової системи (NCTS), після чого «стара» система припинить існування.

Для більш детальних консультацій щодо процедури спільного транзиту і її практичного застосування звертайтесь до Мережі координаційних центрів підтримки бізнесу. 

Телефон нашої «гарячої лінії»: (044) 334-64-13 (вартість дзвінків згідно з тарифами оператора).

Довідково:

Мережа координаційних центрів підтримки бізнесу «Разом до відновлення» створена Івано-Франківською, Донецькою, Запорізькою,  Одеською, Сумською, Харківською ТПП і Торгово-промисловою палатою України.

Проєкт реалізується в рамках швейцарсько-українського Проєкту “Зміцнення членських бізнес-об’єднань мікро-, малих і середніх підприємств в Україні”, який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні (ПРООН) у співпраці з Міністерством економіки України і за підтримки Швейцарії.

>

Прокоментуйте статтю!

Автор дізнається Вашу думку!